LUVA in de media

Dat LUVA een uitgaansclub is die niet stilstaat is ook op te maken uit de vele artikelen, die in de diverse dagbladen hebben gestaan. Lees hieronder een selectie uit de grote hoeveelheid artikelen die over LUVA zijn verschenen.

LUVA op Radio Rijnmond (07-03-2008)

Luister naar het Interview van Yvonne Nesselaar met onze voorzitter Alfred Blokhuizen.

LUVA Al 15 jaar voor doeners!

Nederland heeft een groot aantal alleenstaanden- of singleclubs. Soms lokaal, soms landelijk georganiseerd. Daar springt er toch wel één tussenuit. Dat is LUVA. Onder de pretentieuze naam ‘De Leukste Uitgaansgroep Van Allemaal’ werkt de grootste en meest professioneel georganiseerde uitgaansclub van regio Rijnmond. Waarom onderscheid LUVA zich van al die clubs vragen we ons af? We praten met de voorzitter van LUVA, Alfred Blokhuizen.

Wat is LUVA?

‘Om te beginnen’, legt Alfred uit, zijn we al een club voor mensen tussen de 30 en 55 jaar, die sinds 1992 bestaat. Dat is een hele prestatie voor een vrijwilligersclub als de onze. In het land van alleenstaandenclubs zie je de internetclubs komen en gaan. Dus we hebben heel veel ervaring in huis. We zijn regionaal georganiseerd, dus de leden wonen dicht bij elkaar en dat maakt het onderhouden van contacten en meedoen een stuk makkelijker. Verder zijn we geen alleenstaandenclub waar mensen wanhopig op zoek zijn. We zijn een geweldige club voor mensen die op zoek zijn naar een goeie vrije tijdsbesteding. Geen datingclub dus! Ook geen club waar je eruit moet als je een relatie krijgt, zoals veel alleenstaandenclubs. Ontmoet je bij LUVA je maatje, dan hoef je er helemaal niet uit! Je blijft gewoon meedoen als je wilt. O ja, je wordt er bij ons niet op je 56e verjaardag uitgeknikkerd. De leeftijdsgrens geldt alleen bij inschrijving.

Hoe werkt LUVA?

LUVA organiseert samen met haar leden allerlei activiteiten. Het gaat van een gezellig avondje in het café tot een danceparty. Van minigolfen tot snowboarden en van een avondje Chinees eten tot het chique high tea. Ook organiseren we feesten en weekendjes weg. Eigenlijk veel te veel om te noemen. Alfred verwijst graag naar de website waar de agenda opstaat. Dan heb je het complete overzicht en krijg je echt een goed beeld op het hele grote aanbod van activiteiten. ‘Weet je’, zegt hij, het plezierige is dat de leden kunnen kiezen uit waar ze aan mee willen doen. We kennen helemaal geen verplichting. Dat is heel plezierig. Dus je doet nooit iets tegen je zin. En dat doen andere leden ook niet, daarom zijn onze activiteiten zo geslaagd. Dus bij een heerlijke wandeling zul je geen mensen treffen die er eigenlijk geen zin in hebben. De sfeer is altijd goed! Tijdens die activiteiten, die je vaak niet in je eentje zou doen, maak je heel gemakkelijk nieuwe vrienden en kennissen. En omdat het geen datingclub is kun je jezelf ook vrij voelen, dat is wel zo prettig.

LUVA bestaat sinds 1992, dat is een hele tijd. Wordt dat gevierd?

Alfred (met een brede glimlach): ‘Ja natuurlijk’. Dit hele jubileumjaar doen we veel extra dingen voor de leden. We hebben verschillende extra activiteiten die in het teken staan van ons jubileum. We werken zo toe naar het hoogtepunt dat we vieren op 20 en 21 oktober. Dan feesten we een heel weekend in Mechelen (B). We vervoeren onze leden met bussen er naar toe en maken er iets fantastisch van. Zaterdagochtend weg en zondagavond terug. We zorgen ook voor de overnachting. Maar tot die tijd staan een aantal activiteiten in het teken van Belgie. Dat betekent natuurlijk iets met bonbons en bier en een Bourgondische barbecue en dergelijke. Er zijn vrijwilligers druk bezig met het opzetten van de activiteiten.

Het klinkt allemaal wel erg leuk, maar hoe doe je mee met LUVA?

‘Ga eerst maar eens naar onze website’, zegt de voorzitter. Daar vind je vrijwel alle informatie die je nodig hebt. En als het niet voldoende is bel, Skype, Voicebuster, MSN of mail je gewoon met LUVA. Dan geven we heel graag antwoord op vragen. Je kunt ook naar onze informatie avonden komen die we iedere 2e vrijdag van de maand om 20.30 uur organiseren. Dan kun je eens kennismaken en kijken of LUVA bij jou past. Het kost niks en je maakt direct al je eerste contacten. Dat werkt echt heel goed, benadrukt Alfred. OK, ik begrijp dat mensen wel een drempel kunnen ervaren, maar het is écht de moeite waard om eens binnen te lopen bij ons. ‘Ik deed het 15 jaar geleden en heb daar tot op de dag van vandaag hélemaal geen spijt van’. Wat mij betreft gaan we er nog jaren tegenaan en maken we er samen iets moois van. Ik zou zeggen: Doe ook mee!

LUVA: voor en van doeners

MVLife
  

Voor de één is alleen al het noemen van het woord 'feestdagen' genoeg om uitslag over het gehele lichaam te krijgen, anderen halen hun schouders op: zij vinden hun weg alleen of bij familie en vrienden. Een activiteitenclub is één van de manieren om je agenda vol te krijgen tijdens de Kerst en Nieuwjaar. MVlife.nl sprak met Alfred Blokhuizen, voorzitter van de succesvolle activiteitenclub LUVA uit de Rijnmondstreek over de sociale single en de decembermaand. Alfred Blokhuizen is een diehard, hij is sinds 1991 lid van de club. Die heeft hij in die tijd hard zien groeien van 160 tot bijna 600 leden. Als je hem vraagt naar de achtergrond van dat succes geeft hij zonder aarzelen drie redenen: de leeftijdgrens, het regionale karakter en de vrijblijvendheid. "Luva is opgericht voor de oudere jongere, we laten alleen mensen toe die tussen de 30 en 55 jaar oud zijn. Daarna mag je zo lang lid blijven als je wil. Die 55 is overigens het resultaat van een compromis, zo gaat dat in een vereniging. Voor ouderen boven de 55 werd al veel georganiseerd, maar voor de categorie daaronder was er vrijwel niks. De dertigers zijn ook vaak gescheiden en nog druk bezig met hun carrière en het co-ouderschap. Dat is echt een andere groep. Ze organiseren bijvoorbeeld ook evenementen als 'Glowing Bowling' waarbij de kinderen mee kunnen."

De kracht van de nabijheid

Eigenlijk is LUVA éèn van de grootste clubs in Nederland, maar er is een groot verschil met de anderen: LUVA richt zich puur op de regio Rijnmond, zo'n 50 km rond Rotterdam. Blokhuizen vindt juist die regionale benadering een sterk punt: "We hebben er eigenlijk geen concurrentie en je weet zeker dat als je iemand ontmoet, diegene dicht bij je in de buurt woont. Dat is wel zo praktisch. Bovendien zijn we een vrijwilligersclub, en als je dan landelijk nog veel meer mensen gaat werven wordt dat al snel onpraktisch. Het moet behapbaar blijven. Dat betekent niet dat je als amateurclub niet professioneel te werk hoeft te gaan. Zo kunnen we bijvoorbeeld de kosten van een wintersportvakantie heel beperkt houden doordat we zelf een bus en een hotel afhuren." Als activiteitenclubs al een probleem hebben, dan is het de toeslaande versplintering, merkt Blokhuizen op. Hij constateert dat er steeds kleinere clubjes ontstaan met 50 of 60 leden. "LUVA overleeft dat wel, en het is natuurlijk prima dat mensen elkaar opzoeken, maar het blijft jammer. Iedereen moet blijkbaar een locaal activiteitenclubje oprichten en dan zie je dat bij de uitjes soms drie of vier mensen deelnemen. Dat is zonde."

Activiteiten van en voor doeners

De naam van de club, LUVA, staat eigenlijk voor het pretentieuze 'Leukste Uitgaansclub Van Allemaal'. Dat 'uitgaan' breed moet worden genomen blijkt wel uit de activiteiten die de club organiseert: van bowlen en wandelen tot abseilen en strandfeesten. Volgens de voorzitter is dat echt anders dan een tijd geleden: "als je ons clubblad van 10 jaar geleden zou bekijken, zou wandelen een grotere plaats innemen. Nu is het echt veel meer voor doeners. Dan zien we trouwens als bestuur gebeuren want het overgrote deel van de activiteiten wordt door de leden zelf georganiseerd. De club is verantwoordelijk voor vijf of zes feesten per jaar en we maken de rest mogelijk. Meer niet. We hoeven dan ook helemaal niet bij te houden welke uitjes er leven onder onze leden, want alles ontstaat vanuit hen zelf. Ook in die zin zijn singles meer doeners dan vroeger. Er zijn natuurlijk altijd mensen die niks organiseren en gewoon meedoen, maar het aantal mensen die actief meewerken aan de club is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Het gaat helemaal vanzelf en daar zijn we ook trots op."


Alfred Blokhuizen, voorzitter van LUVA: "We bemoeien ons nergens mee"

Niks moet, alles mag

Hoezeer een club als LUVA ook drijft op singles die iets organiseren, de basis van de club blijft de vrijblijvendheid. Dat geldt voor LUVA in sterke mate, want naar de letter van de statuten is het zelfs helemaal geen singlesclub. Ook mensen met een relatie kunnen deelgenoot worden van de activiteiten, zij maken 20% van de leden uit. Dat heeft als groot voordeel dat je niks hoeft te verzinnen op de situatie dat mensen geen alleenstaande meer zijn en toch lid van de club willen blijven. "We raken wel een flink deel van die leden kwijt, maar in principe kunnen ze gewoon blijven." We hebben al een stuk of, zoals we schertsend zeggen, 30 LUVA-lovebaby's en er zijn soms getrouwde stellen samen lid. We willen ons nergens mee bemoeien. Op welke manier mensen contact met elkaar willen, moeten ze helemaal zelf weten. Wat elkaar bindt zijn dezelfde interesses, zonder verplichtingen." Toch zal Blokhuizen mensen die de club alleen maar gebruiken om een relatie te zoeken, zeker niet aanmoedigen om lid te worden. "Soms heb je iemand aan de telefoon die vraagt 'of er nog leuke meiden bij de club zijn'. Dan vraag ik of ze niet beter naar een relatiebemiddelingsbureau kunnen gaan, want als je zo direct zoekt lukt het toch niet. Ik wil ook niet dat vrouwen zich een versierobject voelen, ze moeten zich veilig voelen. Dat gaat ook prima, er is volgens mij aardig wat sociale controle want we hebben nooit problemen."

Toch een horde te nemen

Singles zijn doeners en single-zijn is de afgelopen jaren de gewoonste zaak van de wereld geworden. Toch blijkt het vaak nog een hele stap om lid te worden van een activiteitenclub. Blokhuizen vertelt dat mensen het foldertje soms maandenlang op de keukentafel hebben laten liggen. "Het is lastig, toegeven dat je iets moet doen aan je leven om niet achter de geraniums te belanden. Toegeven dat je je bij je vrienden soms het vijfde wiel aan de wagen voelt. En het is niet leuk om in je eentje naar de bioscoop te gaan of in het bos te gaan wandelen. Daarentegen kijken mensen toch vaak tegen een activiteitenclub aan als een groepje 'losers'. Totdat ze bij een clubavond komen en zien dat het allemaal heel gewone mensen zijn, van bouwvakker tot huisarts. De nadruk op vriendschap in plaats van het vinden van een relatie werkt ook: als je alleen naar huis gaat hoef je je ook geen verliezer te voelen."

Bezig met de feestdagen

De feestdagen blijven onder de leden van de club zeker een item. "We zijn daar zeker mee bezig, en zorgen altijd dat er op die dagen wat doen is", merkt Blokhuizen op. "Op Nieuwjaar, Met Kerst. Op Eerste Kerstdag zijn het toch voornamelijk familiedingetjes die voor gaan, dan is het lastig iets groots te organiseren. Maar op Tweede Kerstdag gaan er mensen naar het Museum voor Communicatie, anderen maken een strandwandeling en een derde groep gaat bowlen en/of steengrillen. We werken nog met een tweemaandelijks clubblad, dat is duur, maar het is heel leuk als die op je mat ploft. En je ziet inderdaad dat als het voor december uitkomt, dat de aanmeldingen voor de feestdagen binnen vliegen."

Bij de LUVA draait alles om vriendschap

(De Dordtenaar)

De salsa dansen in Rotterdam, survivalleen in de Ardennen, stappen in Dordrecht of gewoon lekker wandelen in de Oisterwijkse bossen. Bij de Stichting LUVA, de Leukste Uitgaansgroep Van Allemaal voor de regio Rijnmond is alles mogelijk. "We hebben een ontzettend breed aanbod. Per maand worden er meer dan dertig activiteiten georganiseerd", aldus Alfred Blokhuizen van de LUVA. De Leukste Uitgaansgroep van Allemaal is zo'n zes jaar geleden voortgekomen uit de Dordtse club voor alleenstaanden: GRAZ.

In 1992 begon de LUVA met honderdtachtig deelnemers, tegenwoordig heeft zij er vierhonderd. Vierhonderd mensen die zo op het eerste gezicht weinig overeenkomsten vertonen behalve dan dat ze allemaal op zoek zijn naar een zinvolle vrijetijdsbesteding.
Volgens Blokhuizen is de activiteitenclub met name bedoeld voor mensen die iets willen ondernemen, maar niet weten met wie. Dit kan komen, doordat ze net in een nieuwe stad zijn komen wonen, maar ook doordat hun partner geen zin heeft om bijvoorbeeld mee te gaan bowlen. "Wij zijn absoluut geen relatiebureau. In principe kan iedereen bij ons terecht."
 
En dit maakt het volgens LUVA-lid Astrid den Heijer zo interessant en gezellig. Er zijn zoveel verschillende mensen lid. Van schoonmakers tot juristen en doordat de leeftijd ligt tussen de 23 en 45 jaar heb je niet het gevoel dat je met je opa op stap bent." 
Astrid den Heijer is in 1995 lid geworden. Ze was toen 23 jaar en net afgestudeerd. Op de vraag waarom zij bij de LUVA ging, antwoordt ze laconiek: "Ik heb altijd hard gestudeerd en daardoor heb ik nooit veel tijd gehad om mensen te ontmoeten. Bovendien woonde ik net in Dordrecht. Ik had hier helemaal niemand. Dankzij de LUVA is dat nu wel anders." Hoewel de van oorsprong Dordtse club meer en meer Rotterdam als middelpunt krijgt, komen er nog steeds veel deelnemers uit Dordrecht en omgeving. Ook wordt er veel in Dordt gedaan. Kanoën in de Biesbosch bijvoorbeeld. "Maar we zijn ook naar de boekenmarkt geweest en binnenkort gaan we naar Dordt Monumenteel", aldus Den Heijer.
Wie lid wordt van de LUVA krijgt elke week een nieuwsbrief per e-mail thuisgestuurd waarin alle activiteiten van komende tijd staan vermeld. Ben je ergens in geïnteresseerd dan meld je je aan bij de organisator als contactpersoon. Blokhuizen: "Niets Is verplicht. Wie geen zin heeft, blijft lekker thuis, maar er zijn ook mensen die elke vrije minuut volplannen met onze activiteiten." De deelnemers die zelf een activiteit willen organiseren, hoeven slechts te bellen met de programma-coördinator. "Eigenlijk kan bijna alles. Maar bij de grotere en duurdere activiteiten besluit het bestuur. En als het zijn goedkeuring geeft, staat er een werkgroep klaar om te helpen. Je hoeft het niet alleen te doen."

'Hoe meer zielen, hoe meer vreugd'

(Rotterdams Dagblad)

Waarom ze over zichzelf zeggen dat ze de 'leukste uitgaansgroep van allemaal' zijn?'
Jos Willebrand van de Stichting LUVA hoeft daar niet lang over na te denken."Je hebt heel veel clubs en organisaties in Rotterdam waar mensen met elkaar in contact komen," zegt hij wervend, "maar wij gaan verder dan alleen het verplichte soos- of filmavondje."
Dat beloofd wat. Zeker wanneer Willebrand een aantal activiteiten opdiept uit het 'brede programma-aanbod' van de Stichting LUVA. In één adem noemt hij een bezoek aan een tentoonstelling of expositie, een fiets- of wandeltocht tot en met een bustocht naar Wenen. Kortom iedereen die 'iets leuks' weet te bedenken en daarbij gezelschap zoekt, is bij LUVA aan het juiste adres. Alles kan en alles mag: zelfs wanneer iemand voorstelt om en groupe te gaan macrameëen!

"Veel mensen denken dat we een soort kennismakingsclub zijn voor mensen die op zoek zijn naar een partner. Ten onrechte, want de stichting is er in de eerste plaats voor mensen die op een gegeven moment behoefte hebben aan gezelschap. Hetzij door een scheiding, omdat ze naar een andere stad zijn verhuisd of omdat al je vrienden of kennissen zijn getrouwd en het druk hebben om iets af te spreken. Als je bij ons binnen komt, heb je er opeens honderdtachtig!"

Dat er 'bij toeval' romances opbloeien binnen de LUVA, daar doet Jos niet moeilijk over; dat is hem zelf ook overkomen. Maar de doelgroep bestaat hoofdzakelijk uit twintigers en dertigers (en een enkele veertiger) die geen zin hebben om op eigen houtje ergens naartoe te gaan. Volgens het grondbeginsel 'hoe meer zielen, hoe meer vreugd' worden 'gezellige, leuke' en - als het even kan - 'actieve mensen' geworven. Het contact via LUVA verloopt als volgt: in het deelnemersblad zoek je een activiteit van jouw gading uit en vervolgens wordt met de desbetreffende contactpersoon een 'date' gemaakt. Zo togen LUVA-deelnemers de afgelopen maanden naar de Achterhoek (om oude boerderijen te gaan kijken), naar het Haagse bos (om te wandelen) en naar Gouda (kaarsjesavond!). Verder woonden ze een cabaretvoorstelling bij en gingen ze met z'n allen uit eten in 'sfeervol Delfshaven'.

"De belangstelling op een oproep varieert van vijf mensen voor een volleybalwedstrijd tot een stuk of vijfentwintig mensen voor een tropische party bij mij thuis," aldus Jos, die benadrukt dat niemand meteen in het diepe wordt gegooid. Wie zich aanmeldt krijgt eerst een uitnodiging voor een kennismakingsavond. Opdat je een volgende keer 'gezichten herkent' en niet op een afstandje blijft staan te kijken. Volgens Jos is na zo'n eerste ontmoeting het ijs gebroken.

Hoe gezellig en vrijblijvend het LUVA zich ook presenteert, de vraag rijst of het noodzakelijk is om in stichtingverband vrienden te maken. Het lijkt namelijk een beetje geforceerd om langs deze weg iemand met dezelfde vrijetijdsbesteding te vinden.
Jos vindt echter van niet: "Hoe ouder je wordt, hoe minder makkelijk het wordt om met iemand bevriend te raken. Overdag werk je keihard en het leggen van sociale contacten blijft meestal beperkt tot de discotheek. Bij ons kan iedereen z'n eigen invulling aan vriendschap geven. De een denkt: 'gôh, ik heb vanavond niks te doen, ik bel eens op'. Terwijl een ander zijn hele agenda inricht aan de hand van ons activiteitenprogramma. Dat moet ieder voor zich weten.

Vriendschap is het enige doel

Algemeen Dagblad

EEN UITGAANSGROEP, dat heb jij toch helemaal niet nodig? Een kennis riep het, ooit tegen Hanneke Seip (41) Een domme opmerking, vindt ze. "Alsof ik op zoek was naar een man. Ik zocht gewoon wat nieuwe vrienden." Jan Hooymans (41) valt haar bij. "Wie zoiets zegt is meestal jaloers. Veel mensen zitten thuis voor de buis en zouden dolgraag meedoen met zo'n gezellige club."

Hanneke en Jan zijn lid van LUVA, de Leukste Uitgaansgroep Van Allemaal. De club is bedoeld voor iedereen tussen de 20 en 45 jaar die samen met anderen 'leuke activiteiten' wil ondernemen. Met vijfhonderd deelnemers is het de grootste activiteitenclub in en rond Rotterdam. Het merendeel van de leden is alleengaand, maar ook getrouwde mensen, stellen en nieuwkomers in de regio zijn welkom. LUVA is met nadruk geen datingclub, al ontstaan er natuurlijk wel relaties.

Op deze avond viert LUVA haar lustrum met een boottocht op de Nieuwe Maas. De stichting bestaat vijf jaar, de voorgangers meegerekend zelfs al zestien jaar. Dat is een bijzondere prestatie voor een vrijwilligersclub. Het aantal initiatieven op het gebied van vriendschaps- of relatiebemiddeling is ontelbaar. De commerciële bureaus blijven meestal bestaan. Veel particuliere clubs halen echter hun eerste verjaardag niet. Dus heeft LUVA reden voor een feestje. Partyboot de Delta Queen is - met een knipoog naar datingclubs - omgedoopt tot de LUVA LOVE BOAT compleet met dansvloer en casino.

Hanneke en Jan staan bij de populaire blackjack tafel. Hanneke is twee en een half jaar geleden lid geworden, na haar scheiding. "We hadden niet veel vrienden. Dat mis je pas als je alleen bent." Bij de kennissen die ze had voelde ze zich vaak het derde wiel aan de wagen.

Vrachtwagenchauffeur Jan herkent dit. "Mensen die getrouwd zijn hebben hun eigen leventje. De gesprekken gaan altijd over kinderen, huis en werk. Voor uitgaan hebben ze bijna geen tijd." Zelf gaat hij veel uit. Hij organiseert ongeveer twee keer per maand iets voor LUVA, meestal een dansavond, maar laatst ook een brunch in Scheveningen.

LUVA draait geheel op vrijwilligers als Jan Hooymans. Leden met tijd, energie en ideeën organiseren de activiteiten. Het bestuur van de stichting organiseert de grote feesten en waakt over het aanbod, dat gevarieerd moet zijn omdat de leden qua opleiding, interesse en portemonnee sterk uiteenlopen. Voor de maand november staan onder andere een bezoek aan het Holland Casino, een volleybaltoernooi, een bowling-dansant en een weekendje Londen op het programma.

Op het bovendek wordt stevig geswingd. Ronald de Graaff (27) kijkt nog wat onwennig. Hij is pas gisteren lid geworden. Door de zorg voor twee kleine kinderen en zijn werk als striptekenaar komt hij weinig buiten de deur. Met een vriend gaat hij een enkele keer naar de kroeg, maar verder dan een tafeltje met zijn tweeën komen ze dan niet. Terwijl hij nieuwe mensen wil leren kennen.

In de bibliotheek lag een folder van LUVA. Na een nogal zenuwachtige introductieavond staat hij nu op de boot. "Het is een goede start om er weer eens uit te komen." Hij heeft een leuke man ontmoet, die vlakbij hem bleek te wonen. Ronald is tevreden: "Een persoon ontmoeten met wie je een goed gesprek kan voeren, is al heel wat, toch?"

"Wat ze me ook voorstellen, ik heb nooit nee gezegd. Naar een opera, zweefvliegen, fietsen, naar het Oerolfestival, het maakt niet uit", zegt Ron Mesritz (33) trots. "Dat is de kracht van een activiteitenclub. Je doet dingen waar je anders nooit op zou komen." Ron noemt de ongedwongenheid als tweede kracht van de club. Dat voorkomt verveling en verplichtingen. "Met familie heb je altijd gezeur: waarom was je niet op die en die verjaardag? Hier maakt het niet uit als je elkaar een jaar niet ziet."

Hij waarschuwt wel: "Het enthousiasme moet uit jezelf komen. Je wordt niet geëntertaind." De goedlachse boekhouder is al jaren lid. Hij melde zich aan omdat hij vanuit Utrecht naar de regio Rotterdam verhuisde en daar niemand kende. Prompt ontmoette hij zijn huidige vrouw Susanne, scheepsoperator van beroep. "Ze zocht iemand om mee te squashen. Dat was ik. Toen duurde het nog wel even hoor. Ik was eigenlijk niet zo op zoek naar een relatie."

Het is tegen tweeën als de boot weer aanlegt aan de Rotterdamse Westerkade. Leden van de lustrumcommissie staan klaar om iedereen een hand en een T-shirt te geven. Nog een half uurtje en deze speciale commissie heft zichzelf op. De gasten denken voorlopig nog niet aan opstappen. Er worden driftig afspraken gemaakt. Vaak in het 'grijze circuit', waarin mensen die elkaar goed liggen onderling uitjes afspreken. Het bestuur is soms wel bang dat dit de organisatie zal ondermijnen, maar aan de andere kant: vriendschap is tenslotte het doel.